Savne

Ko človek potrebuje sprostitev, včasih zadostuje le ena urica oddiha stran od vsakdanjih skrbi. Prav s savnanjem lahko poskrbimo zase, za svoje telo in um. Toplota sprosti mišice in pregreje telo, da je ta po savnanju kot prerojeno. Savna je primerna za vse brez resnih zdravstvenih težav.

Domača savna za užitek vsak dan

Najbolj elegantna možnost je domača savna, pa naj si bo finska, turška, zeliščna, infra ali solna. Izberimo glede na to, kar nam najbolj ustreza in glede na prostor, ki ga bomo namenili savni. Ob savni je dobrodošel tudi masažni bazen.

S savnanjem seveda ne smemo pretiravati, temveč se držati priporočil za vsako savno posebej. Najbolje pa se je tako ali tako držati svojega počutja.

Prilagojene željam vsakega posebej

V naši ponudbi najdete savne vseh vrst, pomagali vam bomo izbrati najustreznejšo za vas. Savne Hariva-Sentiotec, največjega proizvajalca savn na svetu, omogočajo užitek do neba. So močne, funkcionalne in popolnoma prilagojena željam posameznika. Gre za inteligentne rešitve za popolno wellness razvajanje.

Finske savne

Starodavno finsko savnanje

Popoln užitek savne, kjer se skladata tako dizajn kot ambient, vključujoča peč oziroma grelec, primerne luči, prijeten vonj ter glasba. Povejte vašo željo, s savnami Harvia jih bomo uresničili. Kot pravijo je finska savna tista najbolj tipična in z najstarejšo tradicijo. Telo se ob visokih temperaturah in vlagi intenzivneje poti ter tako hitreje izloča strupe in škodljive snovi. Po finski savni smo nekoliko utrujeni, telo pa se regenerira. Če se savnamo večkrat na mesec, se ne le sprostimo, pač pa okrepimo tudi imunski sistem.

Pri finski savni so značilne zelo visoke temperature, med 80 °C – 110 °C, vlažnost v savni pa je ponavadi okoli 5% –  10%. Vsaka savna je prilagodljiva, zato sta lahko obe komponenti, tako temperatura kot vlažnost, višji ali nižji. Še prijetneje je, če v finski savni dodamo aromatična olja, ki jih lahko ob vsakem vklopu savne spremenimo.

IR savne

Globinska infrardeča toplota

Zadnje desetletje so infrardeče savne postale zelo priljubljene, saj v njih toplota prodre globlje v telo. V njej tudi ni tako vroče (temperatura zraka je med 40°C – 60°C in 45 % vlažnost), kot na primer v finski, a je potenje telesa lahko večje. Tudi zato, ker je v infrardeči savni priporočljivo ostati  pol ure ali celo več. Pri tem je zanimivo, da IR savna porabi malo električne energije.

Infrardeča savna krepi imunski sistem, izboljšuje krvni pretok, omogoča intenzivno potenje brez izgube mineralov, povečuje pozitivno razpoloženje in zmanjša napetosti v mišicah. Infrardeča svetloba pomaga k hujšanju, saj v IR savni povprečen uporabnik izgubi vsaj 500 g znoja, kar predstavlja 300 kcal. Poleg tega se krepi kardivaskularni sistem brez pretirane obremenitve srca.

Infra svetloba, ki jo ustvarjajo IR grelci v savni, je enaka IR svetlobi sonca, ki jo občutimo vsakič, ko posije sonce, ne glede na temperaturo zraka. Človeškemu očesu je nevidna in jo občutimo kot učinek toplote.

Skupaj bomo našli najboljšo t.i. IR kabino, ki bo primerna za vaš prostor in želje.

Fitobočka – ruska savna iz lesa Sibirske Cedre

Vse od cedrovih listov do lesa, imajo zelo učinkovite zdravilne lastnosti. Leta 1792 je akademik P.S. Pallas zapisal, da les sibirske cedre človeku povrne moč in mladostno vitalnost, s čimer znatno poveča odpornost telesa proti različnim boleznim. Cedrov les vsebuje hlapne delce, ki  razkužijo okoliški zrak in v prostoru ustvarijo vonjave živega lesa. Ruska savna/sod – fitobočka, izjemno kompaktna savna, ki je cenovno dosegljiva , zaseda malo prostora in ima vrhunske učinke, veliko manj naporna kot finska savna z verjetno še več pozitivnimi učinki, to pa lahko zagotavljajo lastnosti lesa sibirske cedre!

Razpon bočk po velikosti je od 0,7 m obsega do velikosti mini hiške za zunanjo montažo

Za več informacij nas kontaktirajte.

Grelci za savne

Za vsako vrsto savne obstaja drugačen način proizvajanja toplote, kar omogoča optimalen izkoristek in najboljši učinek na telo.

V finski savni se uporabljajo peči, ki jih poganjajo elektrika ali drva, na katera se naloži kamenje. Slednjega se nato zaliva z vodo ali z vodo z dodatkom eteričnega olja, pri tem se ustvari želena vlaga. Običajna temperatura v finski savni je 90°C, da to dosežemo je izbor kakovostne finske peči zelo pomemben.

Infrardeče ali IR savne uporabljajo infra rdeče (IR) grelce. Ti ogrevajo človeško telo ter prodrejo v globino telesa, prav zaradi tega so IR savne še kako priporočljive ob utrujenosti, bolečinah itd. Kakovostni IR grelci bodo proizvedli več toplote za manj moči in s tem poskrbeli za nižje stroške obratovanja.

Fitobočke ali slavne ruske savne iz cedre uporabljajo parni generator, v katerega se vlije približno 2 litra vode, doda se eterično olje, kar zadostuje za 2 do 3 kratno uporabo fitobočke. Optimalna temperatura ambienta v bočki je med 42°- 45°C, to pa generator s svojim tipalom samodejno uravnava.

Arome

Aromaterapija sodi med stare veščine človeštva, ki je bila večkrat skozi tok zgodovine na novo izumljena in so si jo prilaščali različni narodi. Vedno pa se je povezovala z zdravjem in dobrim počutjem. Aromaterapija z različnimi dišavami zelišč,  izjemno dobro učinkuje na naše telo in počutje. Uporaba dišav v kombinaciji z uparjevanjem pa ima posebno močne učinke, če pa gre za uporabo v savni pa še toliko bolje! Logika zdravstvenih koristi savne je namreč, da postopek izzove simptom vročine v telesu, zaradi česar se vzpodbudi aktiviranje imunskega sistema telesa. Nekatere raziskave so pokazale, da se med ”umetno vročino telesa”  poveča proizvodnja belih  krvnih celic. Nudimo vam vrhunske skandinavske aroma-dišave Sentiotec v več kot 25 različicah dišav!

Dodatki za savne

Savna dodatki zajemajo različne pripomočke, ki polepšajo trenutke v savni in/ali olajšajo upravljanje s savno. Mednje sodijo:

  • termometri
  • vrči za vodo
  • zajemalke
  • hidrometri
  • leseni vzglavniki in veliko več.

Vsi dodatki so s poreklom in prihajajo z dežele savnanja, Finske. So produkt proizvajalca Harvia.

Vas zanima več o savnah?

Stopite v kontakt z nami in pripravili bomo ponudbo po vaših željah.
Kontaktirajte nas